Analityka produktów spożywczych

Opis studiów
Analityka produktów spożywczych jest nowym kierunkiem prowadzonym na Wydziale Chemii, stanowiącym unikalną w kraju ofertę studiów drugiego stopnia. Studia na tym kierunku umożliwią Ci zdobycie gruntownej wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej i różnorodnych technik instrumentalnych. Analityka produktów spożywczych uwzględnia i respektuje obecne przemiany zachodzące w sferze społecznej, gospodarczej oraz dynamikę rynku pracy. Wybierając studia na tym kierunku zdobędziesz kompleksową wiedzę dotyczącą artykułów spożywczych i pokrewnych, ich charakterystyki z umiejętnościami prowadzenia badań naukowych, jak również podniesieniem kompetencji społecznych w oparciu o przestrzeganie bezpieczeństwa pracy oraz etyki zawodowej.
Atuty kierunku
Wybierając nasze studia będziesz mieć dostęp do nowoczesnego zaplecza dydaktycznego, w tym w pełni wyposażonych pracowni laboratoryjnych. Ponadto pozostaniesz w stałym kontakcie z wykładowcami, którzy zawsze będą Ci służyć pomocą. Interdyscyplinarne wykształcenie uczyni Cię specjalistą w dziedzinie analityki, z uwzględnieniem specyfiki przemysłu żywnościowego i różnorodności badań żywności. Po zakończeniu studiów otrzymasz pożądany na rynku pracy tytuł magistra inżyniera.
Wybrane przedmioty na studiach
- Analityka chemiczna i badanie żywności,
 - Chemia związków biologicznie aktywnych,
 - Opakowalnictwo żywności,
 - Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego,
 - Podstawy przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
 - Badania fizykochemiczne, sensoryczne i organoleptyczne żywności,
 - Mikrobiologia żywności,
 - Izotopy i promieniowanie jonizujące w analityce żywności,
 - Techniki separacyjne,
 - Technologia produktów mlecznych.
 
Kariera
Absolwenci kierunku to inżynierowie, specjaliści w dziedzinie nauk chemicznych ze szczególnym uwzględnieniem znajomość aspektów dotyczących produktów spożywczych, ich przetwarzania i przechowywania oraz transportu i analizy przydatności. Stanowią dobrze przygotowanych aplikantów na stanowiska oferowane przez przemysłowo-gospodarczy rynku pracy. Absolwenci kierunku zatrudnienie znajdą nie tylko w technologii produkcji spożywczej lecz także w przedsiębiorstwach świadczących usługi na rynku międzynarodowym w branży artykułów pokrewnych, w zakresie badań i rozwoju, analizy i kontroli jakości, w zespołach opracowujących procedury walidacyjne oraz organizujące audyty i przygotowujące nowatorskie wnioski aplikacyjne.
Zasady rekrutacji
Rekrutacja dla absolwentów studiów wyższych
Elementy postępowania kwalifikacyjnego  | Wymagane  | Maks.  | Waga  | Maks.  | 
|---|---|---|---|---|
1) średnia ocen ze studiów wyższych  | -  | 5  | 5  | 25  | 
2) rozmowa kwalifikacyjna  | -  | 5  | 5  | 25  | 
Liczba punktów możliwa do uzyskania  | 50  | |||
Z rozmowy kwalifikacyjnej zwolnieni są kandydaci, którzy w trakcie studiów pierwszego stopnia zaliczyli wszystkie niżej wymienione przedmioty związane z głównymi działami chemii:
- Chemia analityczna w wymiarze minimum 8 punktów ECTS,
 - Chemia fizyczna w wymiarze minimum 12 punktów ECTS,
 - Chemia nieorganiczna w wymiarze minimum 10 punktów ECTS,
 - Chemia organiczna w wymiarze minimum 14 punktów ECTS.
 
Jest to równoważne z przyznaniem kandydatom maksymalnej liczby punktów przewidzianej za rozmowę kwalifikacyjną.
W sprawach stacjonarnych studiów drugiego stopnia na kierunku analityka produktów spożywczych prosimy o kontakt z:
mgr Anną Wojciechowską
- tel. (61) 829-1604
 - e-mail: a.wojciechowska@amu.edu.pl