Analityka produktów spożywczych
Opis studiów
Analityka produktów spożywczych jest nowym kierunkiem prowadzonym na Wydziale Chemii, stanowiącym unikalną w kraju ofertę studiów drugiego stopnia. Studia na tym kierunku umożliwią Ci zdobycie gruntownej wiedzy z dziedziny nauk podstawowych, dotyczących chemii analitycznej i różnorodnych technik instrumentalnych. Analityka produktów spożywczych uwzględnia i respektuje obecne przemiany zachodzące w sferze społecznej, gospodarczej oraz dynamikę rynku pracy. Wybierając studia na tym kierunku zdobędziesz kompleksową wiedzę dotyczącą artykułów spożywczych i pokrewnych, ich charakterystyki z umiejętnościami prowadzenia badań naukowych, jak również podniesieniem kompetencji społecznych w oparciu o przestrzeganie bezpieczeństwa pracy oraz etyki zawodowej.
Atuty kierunku
Wybierając nasze studia będziesz mieć dostęp do nowoczesnego zaplecza dydaktycznego, w tym w pełni wyposażonych pracowni laboratoryjnych. Ponadto pozostaniesz w stałym kontakcie z wykładowcami, którzy zawsze będą Ci służyć pomocą. Interdyscyplinarne wykształcenie uczyni Cię specjalistą w dziedzinie analityki, z uwzględnieniem specyfiki przemysłu żywnościowego i różnorodności badań żywności. Po zakończeniu studiów otrzymasz pożądany na rynku pracy tytuł magistra inżyniera.
Wybrane przedmioty na studiach
- Analityka chemiczna i badanie żywności,
- Chemia związków biologicznie aktywnych,
- Opakowalnictwo żywności,
- Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego,
- Podstawy przetwórstwa żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- Badania fizykochemiczne, sensoryczne i organoleptyczne żywności,
- Mikrobiologia żywności,
- Izotopy i promieniowanie jonizujące w analityce żywności,
- Techniki separacyjne,
- Technologia produktów mlecznych.
Kariera
Absolwenci kierunku to inżynierowie, specjaliści w dziedzinie nauk chemicznych ze szczególnym uwzględnieniem znajomość aspektów dotyczących produktów spożywczych, ich przetwarzania i przechowywania oraz transportu i analizy przydatności. Stanowią dobrze przygotowanych aplikantów na stanowiska oferowane przez przemysłowo-gospodarczy rynku pracy. Absolwenci kierunku zatrudnienie znajdą nie tylko w technologii produkcji spożywczej lecz także w przedsiębiorstwach świadczących usługi na rynku międzynarodowym w branży artykułów pokrewnych, w zakresie badań i rozwoju, analizy i kontroli jakości, w zespołach opracowujących procedury walidacyjne oraz organizujące audyty i przygotowujące nowatorskie wnioski aplikacyjne.
Zasady rekrutacji
Rekrutacja dla absolwentów studiów wyższych
Elementy postępowania kwalifikacyjnego | Wymagane | Maks. | Waga | Maks. |
---|---|---|---|---|
1) średnia ocen ze studiów wyższych | - | 5 | 5 | 25 |
2) rozmowa kwalifikacyjna | - | 5 | 5 | 25 |
Liczba punktów możliwa do uzyskania | 50 |
Z rozmowy kwalifikacyjnej zwolnieni są kandydaci, którzy w trakcie studiów pierwszego stopnia zaliczyli wszystkie niżej wymienione przedmioty związane z głównymi działami chemii:
- Chemia analityczna w wymiarze minimum 8 punktów ECTS,
- Chemia fizyczna w wymiarze minimum 12 punktów ECTS,
- Chemia nieorganiczna w wymiarze minimum 10 punktów ECTS,
- Chemia organiczna w wymiarze minimum 14 punktów ECTS.
Jest to równoważne z przyznaniem kandydatom maksymalnej liczby punktów przewidzianej za rozmowę kwalifikacyjną.
W sprawach stacjonarnych studiów drugiego stopnia na kierunku analityka produktów spożywczych prosimy o kontakt z:
mgr Anną Wojciechowską
- tel. (61) 829-1604
- e-mail: a.wojciechowska@amu.edu.pl