Dr hab.Roman Zagrodnik
Dr nauk chemicznych, absolwent studiów magisterskich na kierunku Chemia na Wydziale Chemii UAM oraz studiów magisterskich na kierunku Biotechnologia na Wydziale Biologii UAM. Od 2017 roku zatrudniony na Wydziale Chemii UAM na stanowisku adiunkta. Jego praca badawcza dotyczy zagadnień związanych z wykorzystaniem ścieków i biomasy odpadowej w procesach fermentacyjnych do pozyskiwana energii i produkcji „zielonych chemikaliów”. W szczególności specjalizuje się w biologicznej produkcji wodoru, który jest wydajnym i czystym nośnikiem energii, z dużą szansą komercjalizacji w przyszłości.
SCOPUS: https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=55580697000
Research Portal: https://researchportal.amu.edu.pl/info/author/UAM201090/
Kariera:
- 2011: Mgr chemii (Wydział Chemii UAM)
- 2011: Mgr biotechnologii (Wydział Biologii UAM)
- 2015: Dr nauk chemicznych (Wydział Chemii UAM)
Funkcje:
- Rada naukowa dyscypliny nauki chemiczne – członek
- Zespół ds. wodoru - członek
- Fermentacyjne metody produkcji wodoru
- Konwersja biomasy do energii i „zielonych chemikaliów”
- Procesy biologicznego wydłużania łańcucha węglowego do średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych
- Metody obróbki wstępnej biomasy lignocelulozowej
Najważniejsze publikacje:
- Zagrodnik, R., Sobociński D.
Continuous dark-fermentative H2 production using carbon components of lignocellulose hydrolysates: Insight into the difference between mixed and single substrates.
International Journal of Hydrogen Energy, 2023
https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2023.06.119 - Zagrodnik, R., Duber, A., Seifert, K. A.
Hydrogen production during direct cellulose fermentation by mixed bacterial culture: The relationship between the key process parameters using response surface methodology.
Journal of Cleaner Production, 2021, 314, 127971, 1–10. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2021.127971 - Zagrodnik, R., Duber, A., Łȩżyk, M., Oleskowicz-Popiel, P.
Enrichment Versus Bioaugmentation - Microbiological Production of Caproate from Mixed Carbon Sources by Mixed Bacterial Culture and Clostridium kluyveri.
Environmental Science & Technology, 2020, 54, 5864–5873. https://doi.org/10.1021/acs.est.9b07651 - Zagrodnik, R., Duber, A., Seifert, K. A.
Dark-fermentative hydrogen production from synthetic lignocellulose hydrolysate by a mixed bacterial culture: The relationship between hydraulic retention time and pH conditions.
Bioresource Technology, 2022, 358, 127309, 1–10. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2022.127309 - Duber, A., Jaroszynski, L., Zagrodnik, R., Chwialkowska, J., Juzwa, W., Ciesielski, S., Oleskowicz-Popiel, P.
Exploiting the real wastewater potential for resource recovery - n-caproate production from acid whey.
Green Chemistry, 2018, 20, 3790–3803.
https://doi.org/10.1039/c8gc01759j - Zagrodnik, R., Łaniecki, M.
Hydrogen production from starch by co-culture of Clostridium acetobutylicum and Rhodobacter sphaeroides in one step hybrid dark- and photofermentation in repeated fed-batch reactor.
Bioresource Technology, 2017, 224, 298–306. https://doi.org/10.1016/j.biortech.2016.10.060 - Duber, A., Zagrodnik, R., Chwiałkowska, J., Juzwa, W., Oleskowicz-Popiel, P.
Evaluation of the feed composition for an effective medium chain carboxylic acid production in an open culture fermentation.
Science of the Total Environment, 2020, 728, 138814, 1–9. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2020.138814 - Zagrodnik, R., Łaniecki, M.
The effect of pH on cooperation between dark- and photo-fermentative bacteria in a co-culture process for hydrogen production from starch.
International Journal of Hydrogen Energy, 2017, 42, 2878–2888.
https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2016.12.150 - Zagrodnik, R., Seifert, K. A., Stodolny, M., Łaniecki, M.
Continuous photofermentative production of hydrogen by immobilized Rhodobacter sphaeroides O.U.001.
International Journal of Hydrogen Energy, 2015, 40, 5062–5073.
https://doi.org/10.1016/j.ijhydene.2015.02.079 - Zagrodnik, R., Łaniecki, M.
The role of pH control on biohydrogen production by single stage hybrid dark- and photo-fermentation.
Bioresource Technology, 2015,194, 187–195.
https://doi.org/10.1016/j.biortech.2015.07.028