Data publikacji w serwisie:

Czy osacza nas chemia? Weź udział w debacie akademickiej

Zapraszamy na pierwszą z cyklu debat akademickich, na której porozmawiamy o chemii w naszym codziennym życiu. Podczas spotkania skupimy się na wykorzystaniu chemii w produkcji i obróbce żywności i kosmetyków. Zastanowimy się jakie są wady i zalety stosowania substancji chemicznych, począwszy od nawozów, poprzez środki ochrony roślin, chemiczne dodatki do pasz, czy wreszcie konserwanty, ulepszacze i utrwalacze chemiczne do żywności. Podyskutujemy o ekologicznych aspektach wykorzystywania kosmetyków, skonfrontujemy ze sobą rzeczywiste wady i zalety substancji naturalnych i sztucznych, postaramy się uzyskać odpowiedzi na nurtujące wielu pytania, czy zawsze to co "naturalne" jest lepsze od tego co "sztuczne? Czy można postawić wyraźną granicę oddzielającą produkty "zdrowe" i "niezdrowe".

W naszej debacie może wziąć udział każdy zainteresowany, nie stawiamy ograniczeń wiekowych, ani geograficznych. Jeżeli jesteś ciekawy otaczającego Cię świata, jeżeli chciałbyś zadać pytania ekspertom, naukowcom, jeżeli masz wątpliwości, bądź czujesz się zagubiony w natłoku informacji na temat tego co "zdrowe" a co "niezdrowe", przyjdź do nas, albo podłącz się do debaty online, wysłuchaj ekspertów oraz innych uczestników wydarzenia, zadaj pytania (na żywo, lub poprzez czat) i uzyskaj odpowiedzi. Skonfrontuj swój punkt widzenia z innymi uczestnikami, poszerz horyzonty, dowiedz się czegoś nowego, ciekawego.

Jako ekspertów zaprosiliśmy uznanych naukowców-popularyzatorów nauki, badających na co dzień zagadnienia, które chcemy poruszyć, a są to:
  • dr hab. inż. Małgorzata Ewa Drywień, prof. SGGW - Katedra Żywienia Człowieka SGGW;
  • dr hab. Zuzanna Sawinska, prof. UPP - Katedra Agronomii UP;
  • dr hab. Agnieszka Bednarska - Zespół Ekosystemów Lądowych i Ekotoksykologii UJ, Instytut Ochrony Przyrody PAN;
  • dr hab. Kamil Jurowski, prof. IEM - Pracownia Innowacyjnych Badań i Analiz Toksykologicznych UR, Zakład Toksykologii Regulacyjnej i Sądowej IEM
Moderatorem wydarzenia będzie młody naukowiec i popularyzator nauki mgr Adam Kabański - Instytut Niskich Temperatur i Badań Strukturalnych PAN.

Wydarzenie skierowane zarówno do grup zorganizowanych jak i uczestników indywidualnych.

Grupa docelowa: nastolatkowie i osoby dorosłe.

Aby wziąć udział w wydarzeniu "NA ŻYWO" należy:
1. Przesłać zgłoszenie na adres: epic@amu.edu.pl;
2. W tytule wiadomości wpisać: "Blok 3 - zgłoszenie uczestników";
3. Podać nazwę oraz dane kontaktowe instytucji/osoby zgłaszającej (adres i telefon);
4. Podać imię i nazwisko nauczyciela/opiekuna grupy/uczestnika;
5. Podać liczebność grupy.
LIMIT UCZESTNIKÓW "NA ŻYWO" - 250 osób

UWAGA!
O przyznaniu miejsc dla uczestników "NA ŻYWO" decyduje kolejność nadsyłania zgłoszeń. Każde zgłoszenie potwierdzane będzie przez nas na adres e-mail, z którego zostało przesłane.

Dostęp do debaty online jest otwarty dla każdego i nie wymaga rejestracji. Szczegóły w wydarzeniu FB

Debata odbywa się w ramach projektu EPiC - Edukacja, Popularyzacja i Chemia